Hramul Bisericii Banu

 

Hramul Bisericii Banu este “Duminica  Tuturor Sfintilor”.

In calendarul ortodox, Duminica I dupa Rusalii, este denumita si a Tuturor Sfintilor care s-au proslavit de Dumnezeu din iubirea Sa atotcuprinzatoare. Numirea “tuturor sfintilor” (Apocalipsa 8, 3) vine din Sfanta Scriptura: “Si un inger a venit si a stat in altar, avand o cadelnita de aur; si i s-a dat lui tamaie multa, pentru ca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor s-o aduca pe altarul de aur cel dinaintea tronului. Si fumul tamaiei s-a suit din mana ingerului, impreuna cu rugaciunile sfintilor, inaintea lui Dumnezeu” (Apocalipsa 8, 3-4).

Biblia in Ortodoxie, carte scrisa de dr. Vasile Vasilache, este drept doveditoare, ca Biserica Ortodoxa are la temelia ei Biblia, Sfintii, toti sfintii din lume, si Traditia cea nemuritoare. In chip duhovnicesc, Biserica dreptmaritoare crestina a oranduit, ca dupa praznuirea Pogorarii Duhului Sfant, cand s-a temeluit prima Biserica din lume, sa se reaminteasca de toti sfintii care au marturisit pe Dumnezeu in fata oamenilor, avand ca mangaiere Cuvantul Domnului: “Pe cel ce Ma va marturisi pe Mine in fata oamenilor, il voi marturisi si Eu in fata Tatalui Meu Care este in ceruri” (Matei 10, 32-33).

De doua mii de ani, Iisus Hristos, Domnul, ne spune: “Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, in fiecare zi si sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie; fiindca tot cel ce va voi sa-si scape viata, o va pierde; iar cel ce-si va pierde viata pentru Mine, acela o va mantui. Ce-i foloseste omului daca va castiga lumea intreaga, dar pe sine se va pierde sau se va prapadi?” (Luca 9, 23-25). Cel dintai dintre sfinti, care a marturisit pe Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu a fost Sfantul Arhidiacon Stefan. Cu el se va deschide Marea Carte a Martirilor. Ei au marturisit pe Iisus Hristos cu o dragoste inflacarata: “Fiindca e un dar acesta, ca de dragul lui Dumnezeu sa sufere cineva intristare si sa rabde pe nedrept” (I Petru 2, 19).

Sfintii, de la inceputul veacurilor crestine si pana azi, de dragul lui Dumnezeu: “prin credinta au biruit imparati, au facut dreptate, au dobandit fagaduinte, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scapat de ascutisul sabiei, s-au intarit din propria lor slabiciune, s-au facut puternici in razboaie, navalirile vrajmasilor le-au preschimbat in fuga, femei care si-au luat mortii inviati; iar altii au fost chinuiti, nevrand sa primeasca eliberarea, pentru a-si dobandi una mai buna, invierea; iar altii au suferit batjocoriri si bice, si chiar lanturi si inchisoare, au fost ucisi cu pietre, sfartecati, au murit ucisi cu sabia, au pribegit in piei de oaie si in piei de capra, stramtorati, necajiti, injositi, – ei, de care lumea nu era vrednica! – ratacind in pustiuri, in munti, in pesteri si in crapaturile pamantului. Si toti acestia, desi primisera buna marturie pe temeiul credintei lor, n-au primit roadele fagaduintei, pentru ca Dumnezeu prevazuse pentru noi ceva mai bun, asa ca ei sa nu ajunga fara noi le desavarsire” (Evrei 11, 33-40).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

HTML tags are not allowed.

STIRI »

Expozitie de icoane

Incepand cu data de 28 aprilie 2013 in cadrul Bisericii Banu, va avea loc o expozitie de icoane pictate in ulei, pe piele, panza si lemn de catre  Alexandru Vicol. Expozitia...

 

Programul slujbelor

Vineri – Acatistul, ora 10 Sambata – Vecernia, ora 17:00 Duminica – Utrenia, Sfanta Liturghie, ora 8:30

 

Programul de vizitare

Luni-intervalul orar 8:00-16:00 Miercuri-intervalul orar 8:00-16:00 Joi –  intervalul orar 8:00-16:00